Tietoa julkaisijasta
Tampere University Press (TUP) julkaisee vertaisarvioituja monografioita ja toimitettuja teoksia. Painopistealojamme ovat yhteiskunta- ja kasvatustieteet sekä humanistiset tieteet. TUPin julkaisukieliä ovat suomi, ruotsi ja englanti.
TUP on voittoa tavoittelematon kustantaja, jonka kirjat ovat maksutta ja vapaasti saatavilla verkossa välittömästi julkaisemisen jälkeen. Emme peri julkaisumaksua kirjoittajilta. Tavoitteenamme on tukea tiedejulkaisemisen monimuotoisuutta ja edistää tieteellisten julkaisujen tasa-arvoista saatavuutta sekä tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta.
Tampere University Press on:
- Suomen Tiedekustantajien liitto ry:n ja Association of European University Presses (AEUP) jäsen,
- oikeutettu käyttämään TSV:n vertaisarviointitunnusta,
- indeksoitu mm. OAPEN Library- ja Directory of Open Access Books -palveluihin,
- Julkaisufoorumi-luokituksessa tasolla 1.
Taustaa
Tampere University Press on vuonna 1994 perustettu tiedekustantaja, joka toimii Tampereen yliopiston kirjastossa. TUP on julkaissut yli 350 kirjaa, joista valtaosa on avoimesti saatavilla verkossa.
TUP aloitti toimintansa perinteisenä kirjankustantajana, mutta siirtyi vuoden 2016 alussa open access -malliin ensimmäisenä kustantamona Suomessa.
Tältä Edition.fi -julkaisualustalta löytyvät julkaisumme vuodesta 2019 alkaen. Vuosina 1996–2018 julkaistuja teoksia löytyy mm. Tampereen yliopiston Trepo-julkaisuarkistosta, Ellibs-palvelusta sekä Directory of Open Access Books -palvelusta.
Uudempaa tuotantoa on saatavilla myös painettuna pehmeäkantisena kirjana kotimaisten ja joidenkin ulkomaisten verkkokirjakauppojen kautta. Kirjat painaa tarvepainatusperiaatteella Books on Demand GmbH, jonka kautta nimekkeet tulevat luetteloiduiksi Kirjavälityksen, Kirjastopalvelun ja Bookyn tietokantoihin.
Miksi open access?
Open access tarkoittaa sitä, että julkaisut ovat kenen tahansa saatavilla internetissä maksuttomasti ja esteettömästi. Avoimen julkaisemisen suosio kasvaa jatkuvasti, sillä:
- Avoimissa julkaisuissa on Creative Commons -lisenssi, joka mahdollistaa teoksen helpon jatkokäytön mm. opetuksessa ja tutkimuksessa.
- Avoin julkaisu on muidenkin kuin tutkijoiden ja opiskelijoiden saatavilla: myös suuri yleisö, päättäjät, journalistit ja opettajat sekä muut ammattilaiset ympäri maailman pääsevät hyödyntämään niitä.
- OA-kirja on kurssikirjana tai oppimateriaalina erinomainen, sillä sen saatavuutta eivät rajoita fyysiset kappalemäärät tai käyttäjälisenssit.
- Kirjoittajat eivät joudu luovuttamaan tekijänoikeuksia kustantajalle.
- Avoimia julkaisuja käytetään ja niihin viitataan enemmän kuin maksumuurin takana oleviin julkaisuihin.
- Open Access -kirjan tuotanto- ja jakeluketjun hiilijalanjälki on merkittävästi pienempi kuin painetun kirjan.
- Monet tutkimusrahoittajat ja -organisaatiot suosittelevat tai jopa edellyttävät tutkimustulosten avointa julkaisemista.