Nuoret aikuiset hyvinvointipalvelujen käyttäjinä ja kohteina
Nyckelord:
hyvinvointipalvelut, palvelutarpeet, nuoret aikuiset, nuoret, aikuistuminen, asiakaskokemus, käyttäjälähtöisyys, palvelujärjestelmät, sosiaalipalvelut, terveyspalvelut, työvoimapalvelut, koulutuspalvelut, nuorisopalvelut, asuminen, nuorisotutkimus, kohtaaminen, oppimisvaikeudet, työttömätSynopsis
Nuoret aikuiset hyvinvointipalvelujen käyttäjinä ja kohteina -kokoomateos valottaa nimensä mukaisesti nuorten aikuisten, pääosin 16–30-vuotiaiden suhteita erilaisiin hyvinvointipalveluihin. Nuoruuden, palvelujärjestelmän ja työmarkkinoiden muutokset ovat lisänneet nuoria aikuisia ja palveluja koskevia tiedontarpeita. Teos kokoaakin aiheesta virinnyttä suomalaista tutkimusta yksiin kansiin tarjoten tutkittua tietoa siitä, miten sosiaalija nuorisopoliittiset linjaukset vaikuttavat nuorten aikuisten elämään ja arjen valintoihin.
Teos koostuu johdantoluvusta ja kymmenestä artikkelista, joita yhdistää pyrkimys tarkastella palveluja nuorisoerityisesti. Tätä kautta kirja osallistuu keskusteluun palveluiden käyttäjälähtöisyydestä ja nuorten aikuisten osallisuudesta. Palveluja katsotaan paljolti nuorten asiakkaiden näkökulmista, mutta kuvaa täydennetään myös ammattilaisten ja vanhempien näkemyksillä. Kirjassa lähdetään ajatuksesta, jonka mukaan tieto nuorten aikuisten palvelukokemuksista ja asemista palveluissa on arvokasta uudistettaessa hyvinvointipalveluja. Artikkeleissa tarkastellaan sosiaali- ja terveyspalveluja, työllisyyspalveluja, varhaiskasvatus- ja koulutuspalveluja, nuorisopalveluja, asuntopalveluja sekä jonkin verran myös kaupallisia ja vapaa-ajan palveluja.
Valtaosa artikkeleista perustuu laadullisiin ja paikallisiin aineistoihin, jotka tarjoavat arjen tasolla liikkuvia ja kompastuskohtia paljastavia lähikuvia palveluista. Tämä selittää osaltaan artikkeleiden jakamaa kriittistä sävyä, mutta niissä tulee esille myös onnistumisia ja esimerkkejä palvelujen myönteisestä merkityksestä nuorten aikuisten elämässä. Muutamissa artikkeleissa tulevat esille myös tutkijoiden omat kokemukset osana palvelujen kehittämiseen ja arviointiin tähtääviä hankkeita.
Artikkelien moninaisuuden voi kiteyttää kahdeksi teemaksi. Ensimmäinen teema on nuorten aikuisten tarpeiden ja palvelutarjonnan kohtaaminen, jota valtaosassa kirjan artikkeleista vähintäänkin sivuaa. Toinen läpi kirjan toistuva teema liittyy nuorten aikuisten marginaalisiin asemiin palveluiden käyttäjinä. Monissa artikkeleissa on elementtejä kummastakin teemasta.
Kirjan tarjoama tieto perustuu kirjoittajina toimineiden tutkijoiden asemaan nuorten ja palveluiden välissä tai sivussa olevina tarkkailijoina. Se tarjoaa vastauksia siihen, miten palvelut vastaavat nuorten aikuisten kokemia tarpeita, minkälaisia asemia heille on tarjolla palveluissa ja millä tavoin nuorten tieto ja näkemykset tulevat näkyviksi palveluiden tarjoajien toiminnassa. Kirja tarjoaa pohdittavaa nuoruudesta ja palveluista kiinnostuneille tutkijoille sekä nuoria aikuisia kohtaaville työntekijöille ja palveluja suunnitteleville tahoille.