Oikeus ja politiikka : Filosofisia esseitä
Avainsanat:
oikeusfilosofia, yhteiskuntafilosofia, poliittinen filosofia, valtiofilosofia, politiikka, moraali, oikeus (oikeudenala), monikulttuurisuus, demokratia, diskurssi, liberalismi, pluralismi, arvot, kulttuuri-identiteetti, kriittinen teoria, vähemmistöt, valta, oikeustiede, oikeusvaltio, etiikka, vapaus, Schmitt Carl, Benjamin Walter, Arendt Hannah, Foucault Michel, Habermas Jurgen, Pettit PhillipTiivistelmä
Aivan viime vuosina oikeuden ja politiikan suhteet ovat tulleet entistä polttavammiksi. Myös yhteistä tutkimuksellista maaperää yhteiskuntateoreetikoille, filosofeille ja oikeustieteilijöille on löytynyt. Oikeusteoriassa on ryhdytty pohtimaan oikeuden velvoittavuuden ja hyväksyttävyyden kysymyksiä aikaisempaa laajemmasta näkökulmasta. Vastaavasti yhteiskuntateoreetikot ja filosofit ovat uudelleen havahtuneet oikeutta koskeviin kysymyksiin. Nykyajan suurista muutoksista, jotka vaikuttavat oikeuden ja politiikan suhteeseen monin tavoin, voi mainita monikulttuurisuuden ja globalisaation. Länsimainen liberaali individualismi on joutunut erilaisten hyökkäysten kohteeksi, jolloin kysymyksiä oikeusvaltiosta ja oikeuden perimmäisestä sisällöstä on tarkasteltava uudelleen. Yhteiskuntatieteellinen teoretisointi ja moraalifilosofinen keskustelu ovat laajentuneet koskemaan erilaisten moraaliyhteisöjen oikeutta määritellä itse arvonsa. Artikkelikokoelma Oikeus ja politiikka: filosofisia esseitä sisältää oikeuden ja politiikan suhdetta monipuolisesti valaisevia kirjoituksia. Kirjoittajat ovat aihealueensa tunnettuja osaajia filosofian, politiikan teorian ja oikeustieteen piiristä. Teos on suunnattu oikeus- ja yhteiskuntafilosofiasta kiinnostuneille ja se soveltuu myös oppikirjana käytettäväksi. Kimmo Nuotio on Helsingin yliopiston oikeustieteen professori ja Suomen oikeusfilosofinen yhdistys ry:n puheenjohtaja. Heta Aleksandra Gylling on Helsingin yliopiston käytännöllisen filosofian dosentti.
Luvut
-
Multikulturalismikeskustelun moninaisia ongelmia
-
Suvereeni ja päätös normin tuolla puolen: Schmitt ja Benjamin
-
Hannah Arendt totuudesta ja valehtelusta politiikassa
-
Michel Foucault’n käsitys oikeuden ja liberaalin poliittisen rationaliteetin välisestä suhteesta
-
Persoonien välisestä tunnustuksesta
-
Keskusteleva demokratia ja perustuslaillinen oikeusvaltio. Onko osallistuvan kansanvallan ja liberaalin oikeusjärjestelmän suhde symbioottinen vai ristiriitainen?
-
Eettistä vai moraalista oikeutta? Oikeusvaltio monikulttuurisuuden paineessa
-
Oikeus ja omatunto Kreikan klassisella ajalla
-
Philip Pettitin republikaaninen vapaus
-
Monikulttuurisuus ja kulttuurisen ryhmän määrittelyn ongelmat